Geschiedenis

Abdij van

HEYMISSEN

KORTE GESCHIEDENIS van de ABDIJ

 

De abdij is genoemd naar Bernardus van Clairvaux. De stichting van de abdij, eerst in Vremde (1236) en daarna verhuisd naar Hemiksem (1246), werd mede mogelijk gemaakt door de steun van de hertogen Hendrik I en zijn zoon Hendrik II van Brabant. De abdij werd door paus Urbanus IV bevestigd. Er wordt aangenomen dat de monniken van de abdij nauw betrokken waren bij de ontginning van klei in de Rupelstreek, en dus bij het maken van baksteen. De benaming paepsteen verwijst nog naar de religieuze invloed. Het einde van de 16e eeuw was een woelige periode voor de katholieke clerus in de regio, zodat in 1578 de abdij tijdelijk verlaten werd onder druk van de beeldenstorm. In 1672 brandde de abdij grotendeels af. De huidige gebouwen dateren dan ook uit de 17e en 18e eeuw. De Franse Revolutie hief de orde op, en de kerk van de abdij werd afgebroken. In 1836 kochten de religieuzen dan de Sint-Bernardusabdij in Bornem, en verlieten Hemiksem definitief. De abdij van Bornem bestaat nog steeds.

 

HISTORIEK na de Franse Revolutie

 

Het gebouw werd vanaf 1811 gebruikt als maritiem hospitaal. In 1821 verbouwde de Antwerpse architect Pierre Bruno Bourla de abdij tot een correctionele gevangenis met grote slaapzalen. Er verbleven 1554 mannen, 457 vrouwen en vele kinderen. Vanaf 1867, toen slaapzalen uit de mode waren en werden vervangen door aparte cellen, werd het complex gebruikt als militair depot. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als interneringskamp voor collaborateurs. Van 1948 tot 1977 werd het opnieuw door het leger gebruikt. Sinds 1977 stond het leeg.

 

Sinds 1973 is het gebouw beschermd en werd door de gemeente aangekocht in 1988. Na een restauratie van de west- en oostvleugel bevinden er zich nu een administratief centrum en serviceflats. Ook de heemkundige kring van Hemiksem en het Roelantsmuseum vinden er onderdak!

.

BRON: wikipedia

Korte geschiedenis van onze abdijbieren.

 

Voor de 750ste verjaardag van de abdij, in 1996, brachten wij 2 bieren op de markt, een blonde tripel van 9% alc vol en een dubbele van 8% alc vol. Deze gelegenheidsbieren werden zeer gesmaakt door het publiek !

 

In tussentijd werd ook nog een Triple van 7,5% alc vol , in kruikvorm, op de markt gezet.

 

Onderstaand vind je afbeeldingen van onze eerste etiketten en de kruik!